Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

tunderea-pomilor-fructiferi

Tunderea pomilor fructiferi

Tunderea pomilor fructiferi este o prima operatiune ce trebuie efectuata in gradina. Perioada optima este la sfarsitul lui februarie - inceputul lui martie.

Tunderea pomilor fructiferi este o prima operatiune de pomicultura ce trebuie efectuata in gradina. Perioada optima este la sfarsitul lui februarie – inceputul lui martie. Necesita cateva cunostinte, deoarece o taiere necorespunzatoare poate duce la deteriorarea
pomului si la o productie slaba de fructe.

Tunderea pomilor fructiferi care se efectueaza la sfarsitul iernii – in perioada de hibernare a pomului- este un factor de invigorare pentru pomi.

tunderea-pomilor-fructiferiAlegerea momentului in care se face tunderea este foarte importanta. Aceasta trebuie facuta astfel incat pomul sa nu sufere de pe urma ranilor cauzate de taiere (dupa inghet). Merii si nucii pot fi tunsi mai devreme, caisii, piersicii, prunii mai tarziu.

Ca regula, se tund mai intai pomii fructiferi care infloresc mai tarziu, iar cei care infloresc mai repede se tund mai tarziu.
De asemenea, pomii mai batrani se tund mai devreme, cei tineri mai tarziu deoarece sunt mai sensibili la frig.

Tunderea pomilor fructiferi – tipuri

Tundere de rarire: se elimina ramurile din interiorul arcadei, care sufoca. Nu este insa o tundere care invigoreaza prea mult arborele.
Tundere a ramurilor superioare: se elimina partea superioara a ramurilor. Permite dezvoltarea mugurilor inferiori si a celor de sub punctul de taiere, si duce la dezvoltarea ramurilor secundare ale pomului.
Tundere de indepartare a ramurilor uscate: se inlatura toate ramurile uscate, rupte sau ranite.
Tunderea ramurilor principale: aceasta se realizeaza doar in cazuri extreme.

Reguli in tunderea pomilor fructiferi

Nu taiati prea aproape de trunchi. Astfel de taieturi sunt prea mari si intarzie vindecarea.
Nu taiati nici prea departe de trunchi pentru ca veti lasa un ciot urat, care poate fi usor invadat de insecte. Rana nu se va vindeca decat dupa ce ciotul este inlaturat.
Taiati oblic, astfel incat sa permiteti apei sa se scurga de pe rana.
Este de preferat sa ungeti rana cu mastic, astfel evitati aparitia putregaiului precum si inmultirea insectelor.
Sursa: deko-ambiental.ro

3 Comments

Leave a Reply