Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM
Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM
Ce poate fi mai placut si mai profitabil decat sa faceti din gradina dumneavoastra principala sursa de aprovizionare cu legume pentru intreaga vara si toamna, folosindu-va de propriile rasadnite si de terenul de care dispuneti in gradina?
Criza economica, preturile din ce in ce mai mari, precum si calitatea nutritiva adeseori indoielnica a unor produse din magazin fac ca interesul pentru cultivarea legumelor in gradina personala sa creasca. Controlul asupra tuturor etapelor, de la seminte, la ingrijirea rasadurilor, transplantarea acestora, supravegherea plantelor, toate se pot transforma, destul de repede si firesc, intr-o placere.
Se folosesc rasaduri pentru culturi de salata, tomate, ardei, vinete, castraveti, conopida, varza, telina, ceapa de apa, praz, gulie.
Rasadnitele trebuie sa fie pregatite cu 6-8 saptamani inainte de momentul in care doriti sa faceti transplantarea in gradina, astfel incat micile plante sa fie sanatoase, drepte si puternice, cu 4-6 frunze si fara flori, evitandu-se cresterea lor excesiva in inaltime.
Cel mai bine este ca aceasta etapa sa se realizeze inca din toamna. Daca nu ati facut-o atunci, nici in aceasta perioada, primavara devreme (mai ales ca iarna pare a se prelungi mai mult ca de obicei), nu este tarziu. Locul pentru rasadnite trebuie sa fie insorit (evitati umbra pomilor sau a copacilor din gradina) si, pe cat posibil, ferit de vant. Orientarea spre sud sau est este cea mai buna. Se curata pamantul de radacini, de pietre si de bulgari intariti de pamant si se afaneaza, se administreaza un ingrasamnat organic (gunoi de grajd) si se lasa terenul cateva zile sa se usuce si sa respire.
Cel mai bun pamant de rasadnite este cel pregatit din toamna, din brazde de pamant de gradina (pamant de telina), amestecate cu gunoi de grajd, pus la adapost si lasat pana in primavara, ca sa putrezeasca radacinile si firele de iarba. Primavara, inainte de a fi asezat in rasadnite se amesteca cu putin nisip (pentru drenaj), cu gunoi de grajd uscat si se vantura, pentru a fi usor si pentru ca radacinile viitoarelor plante sa se dezvolte cu usurinta.
In general, combinatia cea mai potrivita, pentru stratul de suprafata (adica peste gunoiul de grajd umed, care creeaza temperatura crescuta necesara rasadurilor) este, de exemplu: pentru rosii – mranita (50%), pamant de telina(30%), nisip (20%); pentru vinete si ardei -mranita (40%), pamant de telina (50%), nisip (10%); pentru castraveti – mranita (40%), pamant de telina (40%), nisip (20%); varza si conopida – mranita (50%), pamant de telina (30%), nisip (20%); salata – mranita (30%), pamant de telina (70%).
Rasadnite tunel, cu acoperis de folie, sustinute pe tije metalice, arcuite, au avantajul ca se monteaza foarte usor si asigura protectia semintelor si a micilor rasaduri de gerurile tarzii, de inceput de primavara, si de temperaturile scazute din timpul noptii. Acoperisul din plastic transparent are avantajul de a lasa lumina sa treaca si permite si observarea continua a stadiului de crestere a rasadurilor. Se vor tine constant sub supraveghere temperatura si ventilatia din interior.
Rasadnite traditionale, mobile, cu tocuri de lemn, inalte de 20-30 de centimetri, cu latimea de 1-1,5 metri si latimea in functie de spatiul pe care il aveti la dispozitie, se acopera cu geam sau cu folie. Acestea pot fi facute la suprafata sau semiingropate (situatie in care gunoiul de grajd se pune doar de-a lungul unui sant, peste care se amenajeaza rasadnita).
Rasadnite fixe, cu fundatie de beton, cu acoperisul de sticla in coama – aceste rasadnite sunt recomandate pentru situatia in care doriti obtinerea unor cantitati mari de rasaduri, nu numai pentru gradina personala).
In comert, exista o multitudine de oferte, de sere si rasadnite, de toate marimile (pe care trebuie doar sa le asamblati), din policarbonat, sticla, plastic, mobile si semimobile, cu o durata de viata destul de lunga si foarte practice, tot efortul constand in a le amplasa la locul potrivit.
Temperatura optima pentru incoltirea semintelor este de 23-25 de grade Celsius. Semanatul semintelor se va face dupa ce pamantul din rasadnite s-a incalzit, ca urmare a fermentarii gunoiului de grajd, iar apa folosita pentru udat va fi, de asemenea, calduta, pentru a nu crea diferente de temperatura intre sol si aer, care ar dauna germinatiei.
Indiferent de rasaduri, pana cand semintele incep sa incolteasca, este bine ca rasadnitele sa fie protejate de frig, cu rogojini, dupa care acestea se dau la o parte, pentru ca lumina sa poata ajunge la plante. Cu 10-14 zile inainte de transplantarea in gradina, rasadurile trebuie aclimatizate, prin indepartarea geamurilor sau a foliei, in timpul zilei, cand bate soarele, si apoi, treptat, in ultimele zile, si noaptea.
In prima jumatate a lunii martie, daca aveti de gand sa produceti rasaduri pentru a le transplanta in gradina personala si inca nu ati pus semintele la incoltit, este cazul sa va grabiti. Daca totusi nu puteti sa va amenajati o rasadnita, puteti sa folositi cutii de germinatie, cu pamant precum cel prezentat anterior, pentru rasadnite, pe care sa le tineti in interior, la lumina si temperatura potrivite pentru crestere.
Sursa: dli.ro
[…] acopera cu o foaie de hartie si se aseaza in rasadnite sau solarii incalzite sau in camere […]