Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

plantele-de-apartament-1

Plantele de apartament – sănătate la ghiveci

Cercetări recente au arătat că plantele de apartament ameliorează semnificativ mai multe aspecte ale ambientului dintr-un spaţiu închis, de la purificarea aerului până la efectele psihologice directe, cu influenţă asupra eficienţei activităţilor intelectuale şi stării de sănătate în general.

Plantele de apartament sunt atrăgătoare, iar prezenţa lor oferă un sentiment de pace şi linişte. Unele atrag prin florile viu-colorate cu care ne bucură văzul, altele prin parfumul deosebit, care înmiresmează încăperea în mod natural, fără a recurge la odorizantele chimice, în timp ce altele – ficuşii sau yucca, bunăoară – sunt apreciate pur şi simplu pentru că există, deşi nu au aromă şi nici nu fac flori estetice. Totuşi, pe lângă rolul vizual şi olfactiv, prezenţa plantelor în apartament are şi alte contribuţii, chiar mai benefice, însă mai puţin cunoscute.

plantele-de-apartament-1Cercetări recente au arătat că plantele de apartament ameliorează semnificativ mai multe aspecte ale ambientului dintr-un spaţiu închis, de la purificarea aerului până la efectele psihologice directe, cu influenţă asupra eficienţei activităţilor intelectuale şi stării de sănătate în general.
Plantele de apartament joacă un rol esenţial în asigurarea unui mediu plăcut şi liniştit în care să trăim, să lucrăm sau să ne relaxăm, iar prezenţa lor creşte productivitatea şi rezistenţa la stress.

Ce beneficii aduc plantele de apartament

Iata, pe scurt, benefiiciile plantelor de apartament, aşa cum sunt ele sintetizate de ambiusindoorplant.com:

 • Îmbunătăţesc calitatea aerului
 • Ajută la reducerea aşa-numitului “sindrom al clădirilor bolnave” (Sick Building Syndrome, sau SBS, în engleză)
 • Contribuie la o stare generală pozitivă a locatarilor
 • Măresc productivitatea şi performanţa
 • Scad stressul şi sentimentele negative
 • Reduc zgomotul
 • Îmbunătăţesc imaginea în relaţiile de afaceri, atunci când potenţialii parteneri vizitează sediul unei firme
 • Contribuie la îndeplinirea a cel puţin 75% din criteriile ce definesc indicatorul “Calitatea Mediului de Interior” (Indoor Environment Quality, sau IEQ)

Plantele de apartament ameliorează calitatea aerului

plantele-de-apartament-2Puţini ştiu că nivelul de poluare al aerului este aproape întotdeauna mai ridicat în interior decât în afara clădirii, chiar şi în centrul unui oraş aglomerat, iar filtrele cu care sunt prevăzute aparatele de aer condiţionat nu contribuie prea mult la reducerea noxelor pe care le absorb din exterior.
Pe măsură ce poluanţii din exterior pătrund în încăpere, ei se amestecă rapid cu substanţele poluante generate în apartament sau birou: gaze generate de diverse echipamente, compuşi organici volatili ce se degajă din materialele plastice, inclusiv din mobilierul modern, care conţine plastic, lacuri, răşini şi alte substanţe pe bază de petrol, vapori de solvenţi etc.

Un studiu realizat de University of Technology Sydney (UTS) în condiţii de laborator şi în birouri de companii a confirmat proprietăţile pe care le au plantele de apartament de a reduce concentraţiile de compuşi organici volatili (COV), dioxid de carbon (CO2) şi monoxid de carbon (CO). Au fost luate în studiu 11 tipuri de plante.

După o săptămână de aclimatizare, în care plantele de apartament au fost adaptate la amestecul specific de COV prezent în fiecare dintre mediile studiate, s-a constatat că toate speciile de plante sunt la fel de eficiente în eliminarea compuşilor volatili, pe durata a 24 de ore, indiferent că au stat la lumină sau întuneric.

Autorii studiului explică aceasta prin faptul că, de fapt, COV sunt îndepărtaţi de amestecul de pâmânt şi bacterii din ghiveci, însă planta joacă şi ea un rol esenţial: hrăneşte bacteriile din zona rădăcinii, în absenţa ei acestea fiind mai puţin active.

În esenţă, sistemul format din plantă, frunze moarte şi pământul din ghiveci absoarbe şi neutralizează compuşii organici volatili din aer (benzen, formaldehidă etc.) degajaţi de mobilier, mochete, fotocopiatoare, imprimante şi multe alte materiale şi dispozitive moderne prezente în orice birou şi în multe locuinţe, furnizând în schimb oxigen.

Rezumând rezultatele studiului, putem afirma că plantele de apartament au un impact semnificativ asupra calităţii aerului din încăperi, în mai multe aspecte:

Aerul din încăperi este – aproape întotdeauna – mai poluat decât cel din exterior. În particular, aerul din clădiri conţine mai multe substanţe nocive:

 • Compuşi organici volatili (COV) emişi de materiale plastice şi sintetice prezente în mobilier, racorduri, computere şi periferice etc., cu efecte adverse asupra persoanelor prezente în respectivele încăperi: reduc concentrarea asupra activităţilor intelectuale, provoacă dureri de cap şi ochi, probleme ale aparatului respirator etc.;
 • Dioxidul de carbon provenit din respiraţia umană, dar şi din alte procese, provoacă ameţeli, incapacitatea de concentrare şi alte efecte ce ţin de oxigenarea insuficientă a sângelui.

Plantele de apartament scad concentraţiile de:

 • Azot şi oxizi de sulf
 • Toxine prezente în aer
 • Particule microscopice (praf)
 • Ozon

Studiul UTS Research, realizat pe durata a 15 ani, a cuantificat ce efecte au plantele de apartament, după cum urmează:

Asupra COV:

 • Pot reduce concentraţia cu până la 80%, sub 100 părţi pe miliard (ppb);
 • Atunci când concentraţia de COV creşte, şi efectul purificator al plantelor se măreşte proporţional;
 • Toate speciile de plante sunt la fel de eficiente (procesul depinde de simbioza din sistemul plantă-pământ-bacterii);
 • Funcţionează la fel de bine în condiţii de lumină şi întuneric (24/7);
 • Ghivecele de 20 cm sunt la fel de eficiente ca şi cele de 30 cm.

Asupra dioxidului de carbon (CO2):

 • Scad concentraţia cu 10-25%;
 • Introduc în sistem o cantitate egală de oxigen
 • Îndepărtarea CO2 depinde direct de numărul şi suprafaţa frunzelor; cu cât e mai multă suprafaţă verde, cu atât planta va prelua mai mult CO2;
 • Pentru a optimiza îndepărtarea CO2, plantele de apartament trebuie poziţionate în funcţie de cerinţele de luminozitate proprii fiecărei specii;

Asupra monoxidului de carbon (CO):

 • Scad concentraţia cu până la 90%.

Plantele de apartament ajută la combaterea efectelor SCB

plantele-de-apartament-3“Sindromul Clădirii Bolnave”(SCB) defineşte starea de disconfort pe care o acuză ocupanţii unor clădiri, atâta timp cât ei se află în interior. Nu se cunosc cauzele exacte care duc la declanşarea acestui sindrom, dar se presupune ca ar fi vorba, mai ales, de calitatea neadecvată a aerului din interior.
Un studiu efectuat de Norwegian State Oil Company a examinat modul în care plantele de apartament contribuie la reducerea efectelor SCB, în birouri de companii.

Au fost măsurate 12 tipuri de simptome, inclusiv oboseala, durerea de cap, uscarea pielii, tusea şi iritarea ochilor, în cazul a două grupuri ţintă. La început, ambele grupuri au lucrat în birouri lipsite de plante, iar după o perioadă, într-unul dintre birouri au fost aduse mai multe plante de apartament.

Pe durata a trei luni, s-a observat că problemele de sănătate s-au diminuat semnificativ în biroul cu plante, în timp ce în celălalt au rămas neschimbate. Astfel, în primul caz, nivelul de oboseală a scăzut cu 30%, durerile de cap cu 20%, senzaţia de nas şi gât iritat cu 30%, tusea cu aproximativ 40% şi senzaţia de piele uscată cu 25%.

Reducerea zgomotului de catre plantele de apartament

Un studiu Ambius realizat în Marea Britanie, în colaborare cu South Bank University din Londra, a demonstrat că plantele de apartament pot contribui la reducerea zgomotului de fond.

Pentru a maximiza acest efect, este necesară o alegere atentă a speciilor de plante şi a modului cum sunt poziţionate, astfel încât să acţioneze ca o „cortină verde” între urechea umană şi sursa de zgomot.

Plantele de apartament ofera o imagine mai bună în afaceri

Nu în ultimul rând, plantele de apartament aduc un plus de imagine în afaceri, ajută la buna dispoziţie a partenerilor care vizitează sediul unei companii şi dau impresia unui mediu mai sănătos şi mai prietenos.

Există studii care confirmă că plantele de apartament amplasate în holul clădirilor, dar şi în birourile unde sunt purtate discuţii de afaceri, arată că firma este:

 • De încredere
 • Caldă şi primitoare
 • Stabilă şi echilibrată
 • Condusă eficient
 • Răbdătoare şi atentă cu nevoile partenerilor
 • Preocupată de confortul angajaţilor săi
 • Un partener de afaceri comod şi eficient
 • Dispusă să investească inclusiv în scopuri estetice
 • Preocupată de mediu şi de poluare
 • Responsabilă din punct de vedere social.

Autor: Dan Bărboi
Sursa: financiarul.ro

2 Comments

Comments are closed.