Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM
Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM
In cazul in care rasadurile provin din semintele pe care le-ai cultivat, in momentul in care observi germinarea si acestea incep sa creasca, este obligatorie indepartarea recipientului din plastic. Asigura-te ca monitorizezi in permanenta cantitatea de umezeala din sol, dar ai grija sa nu exagerezi cu udatul, pentru ca, in aceasta etapa, rasadurile sunt extrem de sensibile. Un sol namolos, caldura excesiva si o circulatie a aerului precara sunt cauze ale aparitiei fungilor, o problema frecventa in lucrarile de ingrijirea rasadurilor. In cazul in care acestia apar, este importanta administrarea timpurie a unui fungicid, care se gaseste in farmaciile de profil.
Majoritatea plantelor tinere, in crestere, au nevoie de o temperatura diurna cuprinsa intre 21 si 24 de grade Celsius, si o temperatura, in timpul noptii, care sa fie cuprinsa intre 13 si 18 grade, pentru a nu periclita dezvoltarea corespunzatoare a rasadurilor.
Cea mai buna sursa de iluminare este cea sub forma de becuri fluorescente, pentru o crestere sanatoasa, viguroasa si deasa a micii plante. Pentru a duce la indeplinire acest criteriu, nu trebuie sa cheltuiesti o suma imensa pe becuri foarte scumpe, ci este nevoie doar de un neon fluorescent de 40 de watti, pe care il vei folosi intens timp de cateva saptamani. Cea mai eficienta metoda de pozitionare a neoanelor este prin suspendarea lor de lanturi, care vor permite ajustarea luminii astfel incat aceasta sa pice direct pe plante. Eficienta in lucrarile de ingrijirea rasadurilor depinde intr-o foarte mare masura de calitatea luminii, deoarece aceasta va face ca plantele sa fie ferite de o crestere incetinita, vulnerabila si inconvoiata. Conform ghidurilor din domeniu, se recomanda asigurarea unei cantitati constante de lumina pentru o durata de 18 ore, urmata de 6 ore de intuneric.
In momentul in care rasadurile au ajuns sa aiba doua seturi de frunze – cotiledoane – este indicata initierea fertilizarii, de preferinta, o data pe saptamana, sub forma de solutie diluata in apa. Daca este necesar, lucrarile de ingrijirea rasadurilor inseamna si transferarea, cam tot in aceasta perioada, a micilor rasaduri, in vasele finale de plantare, avand grija, insa, ca manevrarea sa se faca prin intermediul frunzelor, pentru ca radacinile si tulpina sunt extrem de fragile. Daca rasadurile au fost crescute in interior, este indicat ca, inainte de plantarea in exterior, plantele sa fie expuse periodic si gradual la cantitatea mult mai mare si mai puternica de lumina din exterior. Odata acomodate, acestea pot fi plantate in gradina, asigurandu-te ca le vei proteja, cel putin in prima parte, pe timpul noptii, cu o folie din plastic, o alta parte din lucrarile de ingrijirea rasadurilor care nu trebuie ignorata.
Ca strategie de cultivare, este de dorit cresterea rasadurilor de plante rezistente si la temperaturi mai scazute si se prefera, in general, rasadurile crescute in vase de dimensiuni mari, pentru ca acestea stimuleaza dezvoltarea unui sistem de radacini foarte puternice. Trebuie retinut ca nu toate rasadurile se transplanteaza cand sunt mai in varsta, de exemplu, castravetii si dovlecii trebuie plantati direct in gradina, ca rasaduri tinere, pentru a minimiza disturbarea radacinilor firave.
Lucrarile de ingrijirea rasadurilor au in vedere, de asemenea, plantarea rasadurilor la un nivel mai adanc a micilor plante, pentru a putea creste mai viguroase si mai rezistente, si este de retinut ca rasadurile crescute in sere aglomerate, cu putina lumina, pot creste foarte fragile si friabile. In momentul plantarii in gradina este indicat ca mica radacina sa fie inconjurata cu un tub din carton mai gros, pentru a feri rasadul de atacurile omizilor, foarte daunatoare in aceasta etapa. Tubul trebuie ingropat mai adanc decat radacina, pentru a preveni atacurile subterane. In momentul in care rasadul se transforma in planta, poti indeparta cilindrul din carton. Ai grija ca rasadurile sa fie plantate fara nicio urma a suportului in care au fost crescute, pentru ca exista probabilitatea ca acestea sa nu se degradeze in sol, motiv pentru care radacinile vor fi inghesuite si nu se vor putea dezvolta corespunzator, rasadul ofilindu-se treptat si murind la cateva zile.
Sursa: dli.ro