Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

constructie sere intretinere

Informatii despre sere

Terenul pe care se vor construi sere este bine sa aiba expozitie sudica pentru a avea o iluminare naturala.

sere-de-flori
Sere sunt acele constructii speciale din lemn si sticla, metal si sticla sau alte materiale moderne, menite sa creeze microclimat favorabil plantelor atunci cand conditiile naturale de mediu sunt diferite de cerintele diverselor specii pe care dorim sa le cultivam.
Terenul pe care se vor construi sere este bine sa aiba expozitie sudica pentru a avea o iluminare naturala.

Pentru a favoriza scurgerea apei, in cazul unor sere de productie si a rasadnitelor, inclinatia optima a terenului este de la nord la sud, iar apa freatica trebuie sa se gaseasca mai jos de 1,5-2 m sau se va face drenarea solului. In cazul unor sere de dimensiuni mici, pe care le construim pentru pastrarea colectiilor personale de plante si unde nu exista culturi direct pe sol, se va face pardosirea si racordarea la instalatia de canalizare pe care o avem in casa. Nu trebuie sa uitam racordarea la instalatia de apa curenta.

Constructia trebuie sa fie rezistenta dar sa contina cat mai putine elemente opace. Cel mai des intalnite sere sunt cele cu acoperis in doua ape, peste care soarele trece de la est la vest, asigurandu-se lumina pe tot parcursul zilei, avantaj pe care il au si serele cu acoperis in forma de cupola.

Acoperisul trebuie sa fie prevazut cu instalatie pentru umbrire sau jaluzele, pentru perioada de vara si ferestre (lufturi de coama) pentru aerisire, controlul temperaturii si umiditatii.

Aerisirea prin ferestrele laterale duce la formarea curentilor de aer in sere, ceea ce ar dauna plantelor.

Incalzirea serei se va face de jur-imprejurul peretilor, pentru a avea un strat de aer cald si pentru a topi zapada in timpul iernii.

In privinta temperaturii in sere, vom tine seama de faptul ca exista cerinte diferite ale plantelor fata de acest factor si eventual vom compartimenta serele. Pentru a cultiva plante tropicale, temperatura nu trebuie sa scada sub 16-18 grade C, iar pentru plante cu pretentii mici fata de caldura in timpul iernii, cum sunt citricele, azaleele, cactusii, este nevoie de o temperatura de 5-6 grade C. Vom tine cont de faptul ca atunci cand temperatura aerului de afara scade va trebui sa facem fata condensului care apare si care trebuie sa fie colectat pentru a nu ajunge pe frunze. Depunerile de verzeala, calcar sau rugina de pe geamuri trebuie curatate pentru a nu impiedica accesul luminii in interior.

Structura de rezistenta va fi si ea intretinuta periodic prin curatare si dupa caz vopsire.

Pentru controlul tuturor factorilor: lumina, aer, caldura, umiditate se pot folosi in sisteme de control electronic care declanseaza instalatii de incalzire, aerisire, umbrire, ploaie sau ceata artificiale, de udat sau pentru administrarea ingrasamintelor si combaterea bolilor si a daunatorilor.

Sursa: agraris.ro