Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

decorarea-gradinii-2

Decorarea gradinii: ce flori si arbusti sa alegi

Decorarea gradinii trebuie gandita pentru un termen mai lung, astfel incat sa nu fiti nevoiti sa schimbati prea mult in timp. Culorile trebuiesc asortate in asa fel incat sa nu se concureze reciproc.

Decorarea gradinii cu flori pentru tot anul

decorarea-gradiniiIn functie de conditiile de clima si relieful unde va fi amplasata (munte, mare, ses), decorarea gradinii se va face cu diferite plante, in asa fel incat in toate anotimpurile peisajul sa fie frumos. Este bine sa gandim amenajarea gradinii pentru un termen cat mai lung, astfel sa nu fim nevoiti ca, în timp, sa schimbam sau sa adaugam prea mult.
Arborii, de pilda, sunt foarte importanti in aspectul unei gradini. Ei pot fi de multe feluri, dar trebuie sa tineţi cont de mai multi factori.
Alegeti pentru decorarea gradinii arbori cu frunze vesnic verzi: bradul (Abies), care are mai multe soiuri cu inaltimi si culori diferite (de Congo, de Grecia, de Colorado – bradul argintiu), Chiparosul (Chamecyparis), Molidul, Pinul (Pinus), Tisa (Taxus), Thuya etc. Acestia pot forma granite sau pot fi vedetele amenajarii. Arborii foiosi utilizati la decorarea gradinii trebuie alesi în functie de dimensiunile pe care le au la apogeul cresterii. Mesteacan (Betula), Frasin (Fraxinus), Carpen (Carpinus), Catalpa, Paulownia, Gladita, Otetar fals (Rhus Tiphyna), Platan (Pla­tanus) sunt cativa dintre arborii care, bine plantati, pot infrumuseta gradina pe parcursul intregului an.
decorarea-gradinii-2Urmeaza alegerea de subarbusti si arbusti pentru decorarea gradinii, care se gasesc intr-o mare varietate.
E bine sa fie alesi in functie de perioadele de infrunzire si inflorire, in asa fel incat gradina sa fie frumos aspectata în toate anotimpurile: Forsythia, Chaenommeles, Liliacul (Syringa), Prunus etc, care infloresc incepand din luna martie si continua sa coloreze pana toamna, transferandu-si bogatia de flori si frunze catre Albitia, Cornus, Pyracantha, Spiraea, Ilex sau Evonimus.
Dupa lianele care vor acoperi zidurile cu frunzele decorative si florile care se succed din primavara pana în toamna (Clematis, Lonicera, Wisteria, Tecoma, Parthenocissus, Yedera), trebuie sa ne gandim la florile perene care apar an de an, desi iarna partea lor aeriana nu mai exista: Hortensia (Hidrangea), Hibiscus, Lavanda (Lavandula), Bujorul (Paeonia) si cateva soiuri de Crini (Lilium), Sedum, Crizanteme (Chrysanthemum), Ruji (Rudbeckia), Primula.

Decorarea gradinii in sezon

decorarea-gradinii-3Nu trebuie sa neglijam florile de sezon. Primavara isi arata splendoarea bulbii plantati în septembrie – octombrie – lalele, zambile, narcise şi alte bulboase care înfloresc din martie până în mai. Primavara, sunt foarte aspectoase bianualele, banutii (Belis) si panselutele (Viola), care se gasesc intr-o varietate mare de culori si decoreaza cu succes rondurile si petele florale. Din iunie, puteti crea covoare sau alte aranjamente de culori variate cu flori de vara: petunii, brumarele (Flox), nemtisori (Delfinium), stelute (Aster), Cosmos etc. Florile de vara sunt usor de aranjat, daca tineti cont de inaltimea lor. Cele care cresc inalte se pun în fundalul conului vizual, cele medii la mijloc si cele mici în fata.

E bine de stiut la decorarea gradinii ca albul, de exemplu, pus in spate da senzatia de adancime si mareste vizual zona. Culorile tari – rosu, orange, albastru, violet – nu trebuie folosite în exces, ele trebuie sa creeze zone de interes bine delimitate pentru a fi puse in valoare. Culorile trebuie asortate in asa fel încat sa nu se concureze reciproc. Intr-o anumita zona, puteti folosi, de exemplu, numai tonuri calde – rosu, galben, orange, ochru, care vor crea o imagine placuta in contrast cu verdele frunzelor din fundal. Trebuie să aveţi grija ca tufele inalte (Rudbeckia, Cosmos) sa fie tutorate sau plantate pe langa garduri.

Decorarea gradinii iarna

Pentru sezonul de toamna, natura ne-a oferit frumoasele cri­zanteme, tufanelele si ierburile decorative, care rezista chiar si o parte din iarna.
decorarea-gradinii-4Am lasat la sfarsit trandafirul (Rosa), care merita o atentie speciala. Trandafirii infloresc o singura data sau pe tot parcursul sezonului vegetativ. Florile pot avea multe culori – alb, galben, rozuri, orange, mov si unele dintre ele sunt frumos mirositoare. Ideal este sa aranjati macar un mic rozariu în fiecare gradina, fiindca trandafirii arata foarte bine cand sunt mai multi la un loc. Cei urcatori pot fi folositi in decorarea teraselor sau pot fi condusi chiar ca mici pomisori solitari. Sunt plante mai pretentioase, necesita ingrijire preventiva impotriva insectelor, au nevoie de multa lumina, iar udarea trebuie să fie moderata. Frumosii trandafiri prefera solurile lutoase. Faceti un efort pentru ei, fiindca putine alte flori ii pot egala în frumusete.
Sursa: gandul.info

Leave a Reply