Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

catina-alba

Cum cultivi catina alba

Catina este folosita pentru obtinerea uleiurilor, a ceaiurilor si a siropurilor.

Catina alba este un arbust fructifer, originar din Asia Centrala, care contine de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele potrivit celor mai recente studii.
catina-albaBeneficiile catinei asupra sanatatii organismului uman sunt cunoscute inca de acum doua milenii, insa interesul oamenilor fata de aceasta planta a inceput sa creasca in ultimii ani, odata ce s-a aflat ca uleiul de catina este extrem de profitabil.
La cultura de catina alba este indicat sa tii cont de cateva reguli de plantare si ingrijire, fara de care recolta nu ar fi bogata.

Caracteristici catina alba

Catina alba este o specie unisexuat dioica, avand plante deopotriva femele si barbatesti. Plantele barbatesti sunt mai viguroase decat cele femele, au ramuri anuale mai lungi, mai groase si de culoare inchisa, precum si mugurii mai mari.

Catina alba infloreste in aprilie mai, cand temperatura medie pe timpul zilei este de 12-15 grade Celsius. Plantele mascule infloresc mai devreme, in timp ce plantele femele infloresc odata cu infrunzirea. Polenizarea se face cu ajutorul vantului si al insectelor.

Cum plantezi catina alba

Puietii de catina alba se planteaza toamna sau primavara foarte devreme. Gropile trebuie sa aiba 60 de centimetri adancime si aproximativ 60 latime, pentru a permite radacinilor sa se dezvolte.

Inainte de a fi plantati, puietii de catina alba trebuie sa treaca prin procesul de mocirlire. Acesta implica amestecul de substante hranitoare pentru planta: balega de vaca, argila, apa si pamant galben. Toate acestea se amesteca si se adauga la radacina puietelui.

Abia cand groapa este pregatita, se transfera puietii din mocirla in solul fertil.

Catina alba nu este un arbust pretentios la temperaturile de afara. Rezista pana la temperaturi de -35 de grade Celsius sau la temperaturi caniculare, de pana la +45 de grade Celsius.

Ca sa se dezvolte bine si sa ofere un rod bun, catina are nevoie de expunere indelungata la soare, eventual pe parcursul intregii zile.

In ceea ce priveste solul, acesta trebuie mentinut curat, fara buruieni, cel putin in primul an de la plantare, pentru a permite radacinilor sa se prinda bine. Potrivit specialistilor, orice sol este prielnic, de la prundisuri, la cernoziomuri si soluri brun-roscate.

Fertilizarea solului nu este necesara, decat daca solul este sarac, iar plantele se dezvolta foarte greu.

Material saditor catina alba

Catina alba se inmulteste prin butasi, cel mai frecvent. O alta metoda utila de inmultire a catinei este dragonarea – capacitatea plantelor de a produce lastari direct din mugurii adventivi aflati la nivelul coletului. Si marcotajul se preteaza pentru inmultirea catinei.

Specialistii nu recomanda inmultirea prin seminte, dezavantajul acestei metode fiind impurificarea soiurilor.

Intrebuintari catina alba

Fructele de catina alba contin vitaminele A, B1, B2, B6, E, K si minerale precum calciu, potasiu, fier, sodiu, magneziu. Ele sunt folosite pentru obtinerea uleiurilor, a ceaiurilor si a siropurilor.

catina-alba-1Uleiul de catina alba este scump si foarte cautat. Cu ajutorul lui se pot trata afectiuni si boli precum ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice, anemiile, astenia si stresul.
Uleiul de catina se utilizeaza si in geriatrie cu rezultate spectaculoase. Din fructele de catina se obtin sucuri, nectar, jeleu si diverse bauturi alcoolice.

Autor: Galan Laura
Sursa: acasa.ro

One comment

Comments are closed.