Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

culturi hidroponice de legume si fructe

Culturi hidroponice

Sisteme de cultura fara sol – culturi hidroponice – o solutie pentru agricultura mileniului III

hidroponice-1Sistemele de cultura fara sol se mai numesc si sisteme de culturi hidroponice si chiar daca suna pretentios, iar in Romania nu se folosesc decat sporadic, in alte tari (Statele Unite ale Americii, Japonia, Olanda, Franta, Marea Britanie, Danemarca, Israel, Australia etc.) reprezinta o tehnologie de cultura agricola moderna, aplicata pe scara larga, pentru legume, fructe, furaje, plante medicinale si flori, de catre specialistii in domeniu. In lume, la ora actuala, exista milioane de hectare de culturi hidroponice, mare parte din legumele, zarzavaturile, fructele, plantele aromatice din hipermarket-uri provenind din sistemele de cultura fara sol.

 

Sisteme de culturi hidroponice

Procedeul utilizat la culturi hidroponice consta in cresterea plantelor in solutii nutritive (si nu in pamant), apelandu-se la o aparatura complexa, care regleaza automat concentratia si distribuirea nutrientilor lichizi, in functie de specificul fiecarei culturi, motiv pentru care sistemul nu poate fi aplicat decat in marile ferme agricole, in sere, si nu in gospodariile individuale.

Sistemele de culturi hidroponice, presupun amenajarea unui mediu de inradacinare a plantelor, altul decat solul, care poate fi vata minerala (foarte utilizata, in ultima vreme), pietrisul, nisipul, cuartul, perlitul (un material spongios, obtinut din roca vulcanica), argila expandata, poliuretan etc. Materialele folosite pentru substraturile de sustinere, fie ca sunt naturale, fie ca sunt obtinute industrial, trebuie sa permita radacinilor sa respire, sa aiba capacitatea de a retine solutia (dar sa asigure si un bun drenaj), sa nu interactioneze cu diversi compusi ai substantelor nutritive. Materialele sunt umezite, la intervale regulate de timp, cu solutia nutritiva care trebuie sa contina, in anumite proportii, toate elementele (minerale si oligoelemente) pe care planta, in mod normal, le extrage din sol: calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fier etc. Apa cu nutrienti este imprastiata cu ajutorul unui aparat cu altrasunete, cu membrana ceramica, avand capacitatea de a vibra la o anumita frecventa (1,65MHz), ceea ce inseamna mai mult de 1 500 000 de vibratii pe secunda. Cand apa trece pe deasupra acestei membrane este pulverizata atat de fin, incat seamana cu un fel de ceata, alimentand radacinile plantei intr-un ritm favorabil cresterii. Aceasta ceata este permanent ventilata, stimuland absorbtia ei de catre planta, care se dezvolta, in aceste conditii, mult mai repede. Cei care practica acest tip de culturi hidroponice au elaborat retete de solutii, in functie de specii (pentru rosii, castraveti, morcovi, ciuperci etc.), de o anumita faza a vegetatiei si in concordanta cu temperatura si umiditatea mediului ambiant, acestea fiind tinute sub control automatizat.

hidroponice-2O varianta a sistemelor de cultura fara sol este aeroponica, aceasta constand in introducerea radacinilor plantelor in interiorul unor tuburi din plastic, in care se pulverizeaza solutia nutritiva. Se pot creste plante si pe film nutritiv, adica in containere introduse in niste conducte la baza carora solutia circula sub forma unor pelicule foarte fine. De asemenea, pentru accelerarea procesului de maturare a legumelor si a fructelor, se foloseste tot mai mult “ultraponia”, un procedeu bazat pe urmarirea variatiilor ciclice ale unor functii biologice ale plantelor, intr-un interval de 24 de ore, cu scopul de a le stimula prin diverse procedee.

Avantajele sistemelor de culturi hidroponice

Productivitate mai mare, in comparatie cu sistemele traditionale
Calitatea superioara a produselor agricole obtinute
Productiile nu sunt dependente de conditiile climatice si nici de lumina naturala, deorece lumina artificiala adecvata o poate substitui pe cea dintai.
Nu se folosesc ingrasaminte chimice si nici pesticide.
Asigura cresterea rapida a plantelor (plantele cresc de doua ori mai repede in culturi hidroponice decat in sol)
Se obtin mai multe recolte pe an.
Se fac economii substantiale la consumul de apa (cu 90% mai putina apa decat la culturile cu sol), iar unele sisteme performante permit chiar reciclarea apei folosite.
Se elimina fenomenul de “oboseala” a solului, aceeasi cultura putand fi repetata, pe acelasi suport, de mai multe ori pe an (de exemplu, se pot obtine aproximativ 20 de recolte de salata pe an).
Conditii maxime de igiena
Instalatiile specifice ale acestor sisteme de culturi hidroponice nu polueaza.

Dezavantajele sistemelor de culturi hidroponice

Costurile ridicate ale amenajarilor si ale energiei electrice
Amortizarea se face in timp indelungat.
Folosirea unor cantitati mari de materiale plastice pentru substrat, care, de regula, nu sunt reciclabile.
Plantele sunt foarte sensibile la variatiile de temperatura, nemaiintervenind autoreglajul, ca atunci cand radacinile cresc in sol, ceea ce presupune sisteme sofisticate de aerisire si reglare a temperaturii.
hidroponice-3Chiar daca, astazi, sistemele de culturi hidroponice, par a fi cea mai moderna si surprinzatoare tehnologie aplicata in cresterea plantelor, principiul este vechi de cand lumea. Pe baza lui s-au ridicat Gradinile suspendate ale Semiramidei din Babilon, in secolul al VII-lea i.Hr., datorita lui populatia din zonele muntoase din Peru isi cultiva legumele pe suprafete acoperite cu apa sau cu namol. Gospodariile taranesti din China, chiar si astazi, folosesc tehnicile milenare ale culturilor pe pietris.

La antipod, la inceputul mileniului trei, pastrandu-se ideea, veche de mii de ani, a culturilor fara sol, o ipostaza a Gradinilor suspendate din Babilon ar putea fi “fermele verticale”, cea mai indrazneata idee a agriculturii contemporane, un concept lansat in 1999, in Statele Unite ale Americii. Cu o mare economie de suprafata orizontala, aceste ferme, amplasate in interiorul sau in apropierea oraselor, apeland la sistemele de culturi hidroponice supraetajate, ar putea fi raspunsul la nevoile de hrana crescute, la nivelul mapamondului, si ar aduce si un plus de calitate.

Agricultura hidroponica este un drum de urmat si pentru afaceri in agricultura romaneasca, in pofida costurilor ridicate, pentru ca este foarte productiva, poate acoperi, prin produse, toate cerintele pietei si raspunde, tot mai mult, constrangerilor vietii urbane. Conceptul de agricultura hidroponica este cunoscut si apreciat si la noi, dar la nivel teoretic.
Sursa: dli.ro

Leave a Reply