Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM
Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM
Catalpa este un arbore originar din sud-estul Americii de Nord si din estul Asiei.
Numele provine din cel dat de indienii americani. In germana copacul se mai numeste Trompetenbaum (arborele trompeta), datorita florilor de forma conica s
au Zigarrenbaum, dupa fructele lungi si rotunde asemanatoare cu tigarile.
Se cunosc 11 specii de Catalpa. Dintre ele, Catalpa bignonioides este cea mai raspandita la noi. Este un copac care ajunge la 15 m inaltime si la 15 m latime coroana. 2, 8, 15 sunt inaltimile copacului la 10 ani, 20 ani respectiv inaltimea finala.
Catalpa bignonioides infloreste in iunie-iulie. Inflorescentele sunt ciorchini de 15-30 cm lungime alcatuite din flori mari de 3-6 cm diametru si lungime de 3 cm. Florile sunt albe, dar au unele dungi galbene si pete violacee spre fundul florii. Durata florilor nu este prea mare, in arsita verii.
Fructele arborelui Catalpa bignonioides sunt pastai rotunde de pana la 40 cm lungime care raman atarnate in pomi pana tarziu in primavara. In interior sunt multe seminte plate, cu perisori in ambele capete. Semintele sunt foarte mici, peste 40000/kg.
Frunzele mari, pana la 30 cm, apar tarziu, in mai. Toamna se ingalbenesc si cad printre primele in toamna. Frunzele de Catalpa zdrobite dau un miros putin dezagreabil.
Tipic pentru copac este un trunchi scurt si coroana larga. La varsta mai inaintata fac ramuri descendente care intra in pamant, fac radacini si creeaza alti copaci, rezultand o padurice.
Inmultirea
Catalpa bignonioides se poate inmulti prin seminte, prin butasi (in vara) sau prin butasi din radacini (in iarna).
Inmultirea prin seminte
Catalpa bignonioides se poate inmulti usor, dovada ca se poate si autoinsamanta.
Cel mai bine este sa se semene toamna. Samanta are nevoie pentru incoltire de o perioada de rece, de aceea se pune afara in casete. Samanta care a iernat in casa trebuie ca, inainte de semanare, sa beneficieze de un tratament de frig, sa stea timp de 3 saptamani in frigider, la –4 grade C, dupa care se poate semana. Rasare in 3-4 saptamani.
Samanta de Catalpa bignonioides este matura cand fructele se coloreaza in cafeniu. Se poate pastra si in pastai, in loc uscat, dar dupa un timp aceste pastai se deschid singure. Semintele se pot semana fie toamna, dar la loc rece, fie primavara, in februarie, in casete, la temperatura de 20 grade. In general, semintele recoltate primavara au un grad mai mare de germinare decat cele recoltate toamna.