Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

boli-la-planteDiversele boli la plante sunt transmise prin intermediul ciupercilor microscopice ( bolile criptogamice), bacteriilor (bacteriozele) sau virusilor (virozele). Ele se manifesta prin diverse pete, decolorari sau deformari care se extind rapid la nivelul intregii plante.
Putregaiurile: sunt boli la plante provocate de diverse ciuperci si pot fi de mai multe feluri in functie de specia care le determina: putregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea, putregaiul negru produs de Phytophora cactorum, etc. In urma bolii tesuturile se inmoaie si din loc in loc, pe tulpini, petioli si frunze, apar pete brun-violacee acoperite de mucegai alb sau cenusiu dupa specia infectanta. In final, intreaga planta bolnava se inmoaie progresiv si putrezeste. Cauzele acestor boli la plante sunt atmosfera inchisa din incapere, umiditatea stagnanta datorata unei udari excesive sau utilizarii unui substrat prea compact. Plantele bolnave nu se pulverizeaza in nici un caz, se uda foarte putin, se aeriseste bine camera si se scade temperatura si umiditatea atmosferica. Partile afectate se taie, se schimba substratul daca este afectat de putregai, planta se izoleaza si se trateaza periodic cu fungicide specifice. Daca stadiul bolii nu este foarte avansat, planta isi revine.
Fumagina: creaza aspect de funingine si poate fi provocata de ciuperci din genuri precum: Capnodium, Cladosporium,Torula, Triposporium, care se dezvolta pe dejectiile unor insecte (paduchi, tripsi, paianjeni, cosenile). Fumagina ingreuneaza fotosinteza acoperind frunzele plantei cu o pudra neagra. Pentru combaterea acestei boli la plante, se inlatura in primul rand insectele daunatoare prin culegererea lor cu mana, daca sunt vizibile sau folosirea unor insecticide adecvate. Planta este apoi spalata abundent cu apa calduta.
Ofilirea criptogamica: este o boala provocata de ciuperci din genurile: Cephalosporium, Fusarium si Verticillium si determina vestejirea si brunificarea frunzelor si in timp destul de scurt moartea plantei. In cazul acestei boli la plante se apeleaza destul de rar la tratament intrucat este indelungat si cel mai adesea nu da rezultate. Tinand cont de acest lucru si mai ales de faptul ca este o boala usor contaminanta este mai bine sa se renunte la planta si sa se distruga prin ardere.
Fainarea: este produsa de genuri de ciuperci ca: Oidium, Spherotheca, Microsphera si se manifesta prin prezenta unui strat vascos, de culoare alb-gri care acopera frunzele, tulpinile si florile. Partile atacate initial se deformeaza dupa care se usuca si cad. Fotosinteza este perturbata si intreaga planta este afectata, stopandu-si cresterea si vestejindu-se. Pentru combaterea acestei boli la plante se aeriseste bine camera, zilnic, se inlatura si se distrug partile afectate si se trateaza planta cu fungicid adecvat.
Rugina: produsa de ciuperci din genurile Uromyces, Puccinia, Phragmidium, apare cu precadere la nivelul frunzelor, lastarilor tineri si florilor si se manifesta prin aparitia pe partile lor inferioare a unor pustule pudrate brun-negricioase. Plantele bolnave se vestejesc si se usuca. Combaterea consta in izolarea plantei, buna aerisire a spatiului din jurul ei, taierea si distrugerea prin ardere a partilor ei afectate si apoi aplicarea fungicidelor.
Virozele sunt boli la plante cu caracter infectios provocate de virusuri. Ele produc diverse decolororari si patari ale frunzelor si, in ansamblu, degenerarea intregii plante. Este o boala foarte des intalnita mai ales in cazul citricelor si vitei de vie. Fiind o afectiune destul de agresiva cand se instaleaza si foarte greu tratabila (chiar netratabila) se recurge la distrugerea prin ardere a plantei bolnave pentru evitarea contaminarii celorlalte.
Bacteriozele sunt boli la plante determinate de bacterii. Ele pot provoca patari, mucegairi, putreziri ale diverselor parti ale plantei sau chiar diverse cancere. Este bine ca aceste boli sa fie prevenite prin aerisiri zilnice, udari adecvate cu apa nu prea rece si nu foarte dese iarna, intrucat fiind netratabile si contagioase plantele bolnave se sacrifica.
Sursa: eplante.ro

One comment

Comments are closed.