Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

arbusti-fructiferi- zmeur

Arbusti fructiferi pentru gradina

Plantarea si cresterea de arbusti fructiferi nu costa exagerat de mult si nici nu vei avea mari batai de cap cu ingrijirea lor.

Arbusti fructiferi – esentiali intr-o gradina din care vrei sa obtii o recolta bogata, pe care sa o conservi pentru sezonul rece. Dulceata de fructe obtinute din productia proprie este cu mult mai sanatoasa si gustoasa decat oricare alt produs asemanator cumparat din comert.

Plantarea si cresterea de arbusti fructiferi nu costa exagerat de mult si nici nu vei avea mari batai de cap cu ingrijirea lor.

Perioada optima pentru a planta arbusti fructiferi in gradina este primavara, in lunile martie-aprilie, respectiv toamna, in lunile septembrie-octombrie.

Iata principalii arbusti fructiferi pe care ar trebui sa-i ai in gradina ta

Zmeur

arbusti-fructiferi-domesticiti-zmeurZmeurul este un arbust fructifer, cu fructe rosii, dulci si foarte aromate. Nu este foarte pretentios, dar cel mai bine tolereaza solul brine drenat, cu pH 5-7. Zmeurul se dezvolta cel mai bine in zonele insorite ale gradinii si rezista pe timp de canicula sau la temperaturi scazute.
Deoarece se dezvolta rapid, zmeurul are tendinta de a invada spatiul in care este plantat, de aceea este indicat sa fie curatat si ingrijit de 3 ori pe an.

 

Coacaz negru si rosu

arbusti-fructiferi-de-gradina-coacazCoacazul negru si cel rosu sunt arbusti fructiferi pereni, cu forma de tufa. Fructele cresc in ciorchini mici, sunt dulci-acrisoare si sunt negre, respectiv rosii. Arbustii rezista foarte bine la temperaturi scazute, insa nu la fel de bine se dezvolta pe canicula si seceta.
Cele mai potrivite soluri pentru coacaz sunt cele permeabile, fertile, suficient de umede, cu reactie usor acida – phH 5-6,5.

Mur

arbusti-fructiferi-adaptati-la culltura-in-gradinaMurul este un arbust fructifer peren, care creste si se dezvolta atat in gradina, cat si la marginea padurilor. Arbustul creste armonios in locurile cu mult soare, dar poate fi plantat si intr-un loc mai umbros. Murul suporta temperaturile scazute, insa nu la fel de bine ca zmeurul.
Cele mai potrivite soluri pentru plantarea acest arbust fructifer sunt cele bine drenate. In primul an, este indicat sa folosesti fertilizatori, pentru a ajuta arbustii sa-si dezvolte radacinile. Tot in primul an, este recomandat sa sapi usor tufele si sa uzi pamantul daca nu este suficient de hidratat.

Agris

arbusti-fructiferi-de-crescut-in-gradinaAgrisul este un arbust fructifer ce infloreste primavara, in perioada aprilie-mai. Agrisele sunt fructe rezistente si au un gust dulce-acrisor cand sunt coapte. Agrisul se planteaza in locuri semiumbrite sau mai racoroase, in soluri usor acide, cu pH 4,8-5,2.
Anual, este indicat sa ingrijesti arbustul, prin taierea crengilor uscate sau batrane.

Alun cret

arbusti-fructiferi-de-gradinaAlunul cret este un arbust ce face fructe asemanatoare la gust cu alunele traditionale. Alunul cret are si o functie estetica, datorita florilor lunguiete care apar primavara devreme.
Alunul cret poate fi plantat atat in curte, cat si in gradina, cu doua conditii: sa fie plantat intr-o zona insorita sau cel mult umbroasa, intr-un sol neutru, acid, argilos sau calcaros, insa foarte bine drenat.

 

Catina alba
arbusti-fructiferi-catina-albaCatina alba este un arbust fructifer, folosit in special in scopuri medicinale. Catina alba rodeste in anul 3 de la plantare, insa are nevoie de foarte multa lumina. Catina se adapteaza pe orice tip de sol, pe terenuri uscate, prundisuri, dar si pe cernoziumuri si soluri brun-roscate.

 

 

Afin

arbust-fructifer-afinulAfinul este un arbust fructifer pretios, datorita pretului mare al fructelor. Tufele de afin se cultiva in locuri insorite, in soluri bogate in substante nutritive, afanate si bine drenate. Acest arbust are nevoie de un sol usor acid, cu pH intre 4 si 5,5, in caz contrar trebuie administrat un ingrasamant care sa il acidifieze.

Autor: Galan Laura
Sursa: acasa.ro

3 Comments

Leave a Reply