Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM
Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM
O tendinta la moda in amenajari exterioare este amenajarea unui iaz in gradina. Specialistii considera ca orice gradina poate avea un iaz, dar ca trebuie sa se tina cont de cateva aspecte in pozitionarea si amenajarea lui.
Locul potrivit pentru amenajare iaz in gradina este acela in care el se incadreaza firesc in decor si are o buna vizibilitate din orice punct al gradinii.
Un alt aspect important pentru pozitionarea unui iaz in gradina este ca acesta sa se afle intr-o zona in care sa fie umbra jumatate de zi. Daca luciul de apa este in soare toata ziua se favorizeaza inmultirea algelor verzi. Umbra, in schimb, limiteaza actiunea negativa a acestora.
Nici amplasarea sub arbori nu este indicata, lumina solara fiind necesara dezvoltarii armonioase a plantelor acvatice.
In cazul in care construiti un iaz in gradina, aveti grija ca dimensiunile acestuia sa fie proportionale cu ale gradinii. Iazul poate fi punctul central al gradinii, dar nu trebuie sa fie atat de mare incat sa o domine.
In ceea ce priveste forma, este indicat ca aceasta sa fie sinuoasa, pentru un aspect cat mai natural.
Putem popula iazul cu plante si pesti sau numai cu plante, in functie de dimensiunile pe care le are.
Plantele cu frunze mari, precum nuferii, au avantajul ca umbresc luciul de apa si impiedica inmultirea excesiva a algelor verzi. Pe langa nuferi, in magazine de specialitate, se pot gasi si alte plante, cu rol asemanator nuferilor sau cu rol decorativ pentru un iaz in gradina.
Principalul inamic al iazului sunt algele. Acestea se aseaza pe instalatii, pe pietrele puse in iaz si, pe langa aspectul inestetic pe care il creeaza, algele emana un miros neplacut.
Inmultirea acestora poate fi limitata cu ajutorul unor substante speciale. Exista substante care ajuta la coagularea algelor sau altele care le inhiba dezvoltarea. Este indicata consultarea specialistilor pentru a fi alese cele mai bune solutii pentru un iaz in gradina.
Pentru inceput, cumparati o pompa de fantana arteziana (se gasesc intr-o serie de variante, inclusiv cu lumini sau cu tija telescopica, ajustabila, ba chiar si cu alimentare cu panouri fotovoltaice) si folie hidroizolanta. Ideea folosirii foliei ca material izolator a fost inovatoare si a dus la o crestere neasteptat de mare a cererii in materie de iazuri. Acum orice gradinar amator are posibilitatea de a-si infiinta propriul iaz in gradina.
Pe langa cele mentionate, va mai trebuie pietre pentru borduri si pietris pentru fundul iazului.
– Sapatura: Aceasta se va face mai adanca spre centrul luciului de apa. Se elimina radacinile, pietrele sau orice alte obiecte ascutite.
– Captusirea: Fundul iazului se captuseste cu folia hidroizolanta. Aceasta trebuie sa urce peste marginile sapaturii. Se aseaza pietrele pentru bordura, lasand marginile foliei sa iasa in exterior, pe sub aceastea. Se ingroapa in pamant marginile foliei, pentru a nu se vedea.
– Asezarea pompei de fantana arteziana: Pompa se aseaza in partea cea mai adanca a iazului. Firul de alimentare se scoate printre doua pietre de bordura. Se va masca cu plante pana la sursa de alimentare sau se va ingropa, pentru a nu fi vizibil.
– Pietrisul: Se pune un strat de pietris de rau pe fundul iazului. E indicat ca grosimea stratului sa fie de minim sase centimetri.
– Popularea cu plante: Cumparati plante acvatice in recipiente de plastic, cu goluri pentru scurgere, pe care sa le puteti aseza direct pe stratul de pietris. Puneti-le in iaz acolo unde doriti, dar e de preferat spre margini, mai ales daca vreti sa populati iazul si cu pesti. Adaugati pietris suplimentar, pana la nivelul ghivecelor, pentru a le fixa bine. Umpleti cu pamant si plante spatiul de la mijlocul iazului.