ingrasamant-natural-1Daca te-ai saturat de legume si fructe ce contin chimicale, propriul ingrasamant natural este exact ceea ce iti trebuie pentru a cultiva legume si fructe sanatoase si lipsite de aditivi periculosi. Cei care au gradina proprie sau macar o idee cu privire la cultivarea legumelor si fructelor pe un teren care le apartine se pot folosi de un compost natural care tine loc de ingrasamant chimic – nociv intr-o oarecare masura pentru sanatatea legumelor si fructelor – astfel, produsele cultivate vor fi cu siguranta mult mai sanatoase si veti sti si de unde provin, chiar din curtea dumneavoastra!

Plantele sanatoase sunt cele care isi iau nutrientii necesari cresterii dintr-un ingrasamant natural, un sol fertil, sanatos, lipsit de chimicale. Un sol cu adevarat fertil pentru legume si fructe sanatoase este format din cinci elemente esentiale: apa, aer, putin pamant si un strat maro, si unul verde. In functie de dimensiunile gradinii sau ale vasului in care doriti sa incepeti sa cultivati produse sanatoase veti face un compost natural care va tine loc de ingrasamant si care va ajuta la cresterea sanatoasa a legumelor sau fructelor pe care doriti sa le mancati din propria „livada”. In cazul in care locuiti la casa si aveti posibilitati, puteti lua o bucata de gradina pentru a incerca sa cultivati pe ea, iar daca stati la apartament puteti alege un vas mare sau foarte mare, dupa preferinte, si produsele pe care doriti sa le cultivati.

Cum si din ce prepari ingrasamant natural?

Stratul verde din ingrasamant natural este cel care va produce azotul necesar captarii de nutrienti pentru cresterea plantelor si totodata cel care asigura caldura pentru buna crestere a acesteia. Stratul verde este cel mai usor de realizat, dat fiind ca pentru acesta aveti nevoie de frunze, vrejuri de legume sau iarba.

Stratul maro de compost va fi format din coji de oua (care actioneaza si ca pesticid, tinand departe daunatorii de plante), rumegus, fan, plante moarte. Partea maro de compost este responsabila cu crearea fibrelor necesare vietii vegetale.

Pentru ca acest ingrasamant natural sa fie efectiv, trebuie sa stiti si cum il veti doza. O parte de strat verde va avea parte de trei parti de strat maro. Primul strat maro este acoperit de o parte verde dupa ce este udat cu apa si acest proces este continuat pana cand se termina cele doua parti. In fiecare zi, cele doua sunt amestecate si stropite cu apa.

Amestecul obtinut este adaugat uniform la baza plantelor, deasupra pamantului. Pe langa faptul ca plantele isi vor extrage substantele necesare din acest ingrasamant natural si gradina de legume va arata altfel.

Ingrasamant natural din urzici

ingrasamant-natural-2Cine sa stie ca urzicile – pe langa faptul ca sunt alimente sanatoase sau buruieni nedorite, dupa caz – pot fi utile si in gradinarit? Urzicile sunt bogate in minerale, vitamine si proteine. Trebuie sa aveti grija insa sa nu le folositi in cazul rosiilor sau trandafirilor, ori alte plante sensibile la fier, pentru ca urzicile contin mult fier si le pot dauna acestor plante.
Urzicile pot fi folosite drept ingrasamant natural prin doua metode: una de lunga durata, si una mult mai rapida, insa aproape la fel de eficienta. Urzica proaspata maruntita sau strivita intr-un recipient trebuie lasata in apa timp de trei saptamani, intr-un loc ferit de razele soarelui, insa aerisit bine, pentru ca poate produce un miros neplacut. O data la doua zile, urzicile din vas trebuie amestecate pentru a ajuta procesul de fermentare, insa atunci cand nu faceti acest lucru, ele trebuie acoperite bine. Vasul in care se afla trebuie sa nu fie prea plin pentru ca, in timpul fermentarii, urzicile vor lasa spuma. Dupa trei saptamani, fermentarea s-a incehiat, iar lichidul rezultat trebuie strecurat si folosit in gradina pentru a uda plantele cultivate. Lichidul trebuie diluat insa: 1 litru de lichid spre exemplu trebuie amestecat cu 10 litri de apa pentru a fi efectiv. Daca veti folosi acest lichid concentrat, il veti transforma intr-un pesticid care ucide buruienile.

Urzicile pot deveni ingrasamant si mult mai repede, in acest caz ele putand fi si uscate. 30 de grame de urzici uscate trebuie puse intr-un vas cu apa fierbinte si lasate maximum o ora. Lichidul obtinut se dilueaza cu o cantitate de apa de zece ori mai mare si se toarna imediat la radacina plantelor pentru a fi eficient. Acestei metode de a obtine ingrasamant bogat in minerale i se pot adauga si alte plante, precum tataneasa si coada calului, care vor oferi si ele un plus de nutrienti plantelor pe care doriti sa le cultivati in mod natural.

De ce sa mai apelati la ingrasamantul chimic, care poate produce si efecte negative asupra fructelor, legumelor si florilor dumneavoastra, cand puteti crea propriul ingrasamant natural la fel de eficace sau puteti folosi gunoiul de grajd care va produce si rezultate sanatoase? Plantele uscate, vestejite, cojile de oua, frunzele, rumegusul sau fanul pot deveni ingrasamantul de care aveti nevoie pentru a va pune pe picioare propria „fabricuta” de fructe si legume sanatoase, lipsite de chimicale.
Sursa: dli.ro


3 comentarii

Lucrari de primavara in pomicultura < Sector Eco · 31 ianuarie 2014 la 15:33

[…] Administrarea îngrăşămintelor în pomicultura. Aplicarea îngrăşămintelor organice descompuse are efect favorabil atât asupra pomilor fructiferi, cât şi asupra […]

Arborele Printesei, Paulownia - Sector Eco · 1 februarie 2014 la 0:10

[…] de Paulownia sunt un ingrasamant natural ecologic, contin multe proteine fiind folosite si ca hrana pentru animale. Florile sale sunt foarte […]

Inmultirea si altoirea pomilor fructiferi dupa Sepp Holzer · 1 februarie 2014 la 17:59

[…] solul, în primul rând, cu ajutorul plantelor care îmbunătăţesc solul. Cum pot cu ajutorul îngrăşământului natural verde să creez stratul de humus, este descris în capitolul ”Fertilitatea solului” în prima […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *